Τhe Health Gap: The Challenge of an unequal world
Διαβάζοντας ξανά τη μελέτη: “Τhe Health Gap: The Challenge of an unequal world”, σχετικά με τους παράγοντες που υπηρεάζουν την υγεία ενός ατόμου πέρα από τις προσωπικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής του, κάτι που μου έκανε εντύπωση ήταν ο όρος empowerment.
Τι σημαίνει ο όρος empowerment;
Η διαδικασία να γίνεται κανείς δυνατότερος και με περισσότερη αυτοπεποίθηση όσον αφορά τον έλεγχο της ζωής του και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του.
Για την ακρίβεια, αυτή η διαδικασία ενδυνάμωσης και το πού βρίσκεται ο καθένας μας σε σχέση με αυτήν, προέκυψε μέσα από την έρευνα ως ένας σημαντικός παράγοντας που επιδρά στο επίπεδο υγείας μας.
Τα καίρια ερωτήματα
Για μένα, αυτό είναι τουλάχιστον επαναστατικό. Και απόλυτα αληθές, αν θέλουμε να βάλουμε την υγεία στη σωστή της διάσταση, ως δηλαδή την σωματική, συναισθηματική, κοινωνική και πνευματική ισορροπία και αν θέλουμε να βάλουμε το ανθρώπινο ον στην ολοκληρωμένη του διάσταση, σαν ένα ον πολύπλευρο που αλληλεπιδρά διαρκώς με το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται, και που αίτημα του είναι η συνεχής εξέλιξη και εντέλει η αυτοπραγμάτωση.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι απολύτως συγκεκριμένα:
Έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας;
Ακούγεται η φωνή μας;
Διεκδικούμε τα δικαιώματα μας;
Ζούμε τη ζωή που πραγματικά θέλουμε;
Tα ερωτήματα αυτά κάνουν ξεκάθαρο πως η υγεία μας δεν είναι μόνο προσωπική υπόθεση. Είναι και πολιτική υπόθεση. Κατά πόσο δηλαδή το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζούμε μας κάνει να νιώθουμε ότι η φωνή μας έχει αξία, ότι η ζωή και η ευημερία μας έχουν αξία. Και από την άλλη κατά πόσο εμείς με την δράση μας διεκδικούμε η φωνή και η ζωή μας να έχουν αξία.
Πηγή:
Int J Epidemiol 2017 Aug; 46(4): 1312–1318. The Health Gap: The Challenge of an Unequal World: the argument, Michael Marmot
Αφήστε μια απάντηση