Σε προηγούμενη ανάρτηση έγραψα για την σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης του τεχνητού γλυκαντικού σουκραλόζη και της εμφάνισης φλεγμονωδών ασθενειών στο έντερο, όπως είναι η νόσος Crohn’s και η ελκώδης κολίτιδα.
Σήμερα θα γράψω για ένα ακόμα προσθετικό τροφών, όχι γλυκαντικό αυτή τη φορά, αλλά ίσως ακόμα γευστικότερο, το μονονάτριο γλουταμινικό.
Αποτελεί την ιδανική εναλλακτική λύση για το αλάτι, καθώς περιέχει μόνο το ένα τρίτο της περιεκτικότητας σε νάτριο.
Ως MSG (monosodium glutamate) θα το βρείτε συχνά να αναφέρεται στις συσκευασίες.
Πού υπάρχει το MSG❓❓
• Στα τρόφιμα με γεύση τυριού (chips, γαριδάκια, crackers κτλ.)
• Σε κύβους νοστιμιάς και ζωμούς
• Σε αλλαντικά
• Σε λουκάνικα hot dog
• Σε noodles στιγμής
• Σε έτοιμες/αφυδατωμένες σούπες
• Σε dressing σαλατών
• Σε έτοιμα dip
• Σε έτοιμες σάλτσες
• Σε κονσερβαρισμένα τρόφιμα
• Σε έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα
• Σε αλάτι με γεύσεις
• Σε fast food (ιδίως σε προϊόντα κοτόπουλου)
• Στη σάλτσα σόγιας και σε άλλες πρώτες ύλες της κινέζικης κουζίνας
✅Για να είσαι απόλυτα ασφαλής, θα πρέπει επίσης να γνωρίζεις ποια συστατικά στα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν πάντα MSG:❌
άλατα καζεϊνικού νατρίου
ασβέστιο καζεϊνικών αλάτων
αυτολυμένη ζύμη
γλουταμικό οξύ
γλουταμινικό κάλιο
γλουταμινικό νάτριο
γλουταμινικό οξύ
εκχύλισμα ζύμης
ζελατίνη
μαγιά
πρωτεΐνη σόγιας
υδρολυμένη πρωτεΐνη
Γιατί όμως η κατανάλωση MSG έχει επιπτώσεις στον οργανισμό μας;
Η γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται φυσικά στον οργανισμό μας. Αποτελεί μάλιστα νευροδιαβιβαστή, δηλαδή μεταφέρει μηνύματα ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, ενώ ακόμα παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η αυξημένη εξωγενής λήψη γλουταμινικού νατρίου διαταράσσει την ισορροπία στη δράση της ενδογενούς γλουταμίνης και μπορεί να είναι επιβλαβής
Πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν συνδεθεί με την τακτική κατανάλωση MSG, όπως:
παχυσαρκία
βλάβη στους οφθαλμούς
πονοκέφαλοι
κόπωση και αποπροσανατολισμός
κατάθλιψη
μούδιασμα
αίσθημα καύσου
τσούξιμο
πίεση προσώπου ή σφίξιμο
πόνος στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή
πονοκέφαλος
ναυτία
ταχυκαρδία
υπνηλία
αδυναμία
Μάλιστα, ευρήματα μελέτης του 2012 ‘έδειξαν πως αυξημένη κατανάλωση MSG μέσω της διατροφής, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα τόσο της ινομυαλγίας όσο και του ευερέθιστου εντέρου ‼️ και να μειώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ποια είναι η λύση
Φυσικά η κατανάλωση ολοένα και μεγαλύτερης ποσότητας φυσικών, μη επεξεργασμένων τροφών και η αποφυγή τυποποιημένων τροφίμων
🔘Πηγές
• “The effect of dietary glutamate on fibromyalgia and irritable bowel symptoms” Clinic Exp Reumatology, 2012 Nov-Dec;30(6 Suppl 74):10-7.
• International Glutamate Information Centre
• Holistic Life Issue 79
Αφήστε μια απάντηση