‘Oλοι έχουμε ονειρευτεί και συχνά καταναλώσει τροφές λιπαρές, ανθυγιεινές, junk, γλυκά, μπισκότα κ.α όταν είμαστε σε κατάσταση στρες. Και βέβαια καφεΐνη ή αλκοόλ.
Οι τροφές αυτές μας κάνουν να νιώθουμε μια κάποια ανακούφιση, που όμως κρατά λίγο.
Το φαγητό μπορεί να είναι ένα ισχυρό αντίδοτο για το στρες. Ενώ ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να παράγει έξτρα κορτιζόλη, άλλες μπορούν να ενισχύσουν τις λεγόμενες «χαρούμενες χημικές ουσίες» στον εγκέφαλο—σεροτονίνη και ντοπαμίνη—και να αποκαταστήσουν την ισορροπία στο σώμα και το μυαλό.
Τη θέση της δίνει γρήγορα σε κακή διάθεση, λήθαργο, δυσκολία συγκέντρωσης και βέβαια διατροφικά ο οργανισμός μας μένει ακάλυπτος από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, βάζοντας τον σε μια συνεχιζόμενη κατάσταση στρες. Κάνουμε δηλαδή τα πράγματα χειρότερα!
Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν έχουν θρεπτική αξία και μπορούν να αυξήσουν τα «κακά» βακτήρια του εντέρου και επομένως να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση και το άγχος. Τα γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη έχουν συνδεθεί πιο άμεσα με το άγχος και πρέπει να αποφεύγονται, ή τουλάχιστον να χρησιμοποιούνται με μέτρο.
Ας δούμε μερικές τροφές που μπορούν να μας ηρεμήσουν όταν είμαστε αγχωμένοι και να σπάσουν τον φαύλο κύκλο του στρες:
-Αβοκάντο
-Καρύδια
-Σολωμός, λιπαρά ψάρια
-Βlueberries
-Μαύρη σοκολάτα
-Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
-Βρώμη
-Προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση/ γιαούρτι, κεφίρ, κίμτσι κτλ
Eat to Beat Stress
Uma Naidoo, MD
Am J Lifestyle Med. 2021 Jan-Feb; 15(1): 39–42.
Αφήστε μια απάντηση