Ξέρουμε πως η τετραυδροκανναβινόλη (THC) είναι ένα από τα κύρια συστατικά του φυτού της κάνναβης.
Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ότι υπάρχει στον οργανισμό μας ένα φυσικό ανάλογο της THC, η λεγόμενη Ανανταμίδη. Οι ερευνητές το ονόμασαν έτσι από την σανσκρτιτική λέξη Ananda, που σημαίνει ευδαιμονία
Και οι δύο ουσίες δρουν στους υποδοχείς του Ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, επιφέροντας παρόμοια αποτελέσματα στον οργανισμό
Τo ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι ένα εκταταμένο δίκτυο που εξαπλώνεται σε ολόκληρο το σώμα. Υποδοχείς του βρίσκονται στο κεντρικό νευρικό σύστυμα, στους πνεύμονες, στο συκώτι, στην καρδιά και σε σχεδόν σε όλα τα όργανα και τους ιστούς.
Πρόκειται για μια καλά κουρδισμένη ορχήστρα που διατηρεί όλο τον οργανισμό σε μια κατάσταση ισορροπίας, ρυθμίζοντας τις βασικές λειτουργίες: Eat, Sleep, Relax, Forget, Protect
Ο Έλληνας γιατρός και φαρμακολόγος Διοσκουρίδης, είχε κατατάξει την κάνναβη στα φυτά που διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες, το 70 μ.Χ.
Η αρχαιότερη αναφορά στις θεραπευτικές της εφαρμογές βρίσκεται στο αρχαίο κινέζικο ιατρικό βοτανολόγιο Pen Ts’ao Ching, στα χρόνια του μυθικού αυτοκράτορα Shen Nung, που χρονολογείται απο το 2737 π.Χ. ,το οποίο τη συνιστά ως φάρμακο κατάλληλο για μεγάλο αριθμό δυσλειτουργειών και ασθενειών, όπως την αντιμετώπιση των πόνων από ρευματισμούς και αρθρίτιδα, των πυρετών από ελονοσία, της δυσκοιλιότητας, του βήχα και των ενοχλήσεων της έμμηνου ρύσης.
H χρήση της κάνναβης, είτε φαρμακευτική, είτε εδώδιμη, είτε για την κατασκευή υλικών, απαγορεύτηκε στην Αμερική το 1937. Είναι εντυπωσιακό πως την ίδια περίοδο απαγορεύτηκε στην Αμερική και η άσκηση της Ομοιοπαθητικής!
Σήμερα η θεραπευτική χρήση της κάνναβης έχει νομιμοποιηθεί σε πολλές χωρές. Πλήθος μελετών δείχνουν την αποτελεσματικότητα της σε παθήσεις χρόνιου πόνου, επιληψία, καρκίνο, ρευματικές νόσους, σκλήρυνση κατά πλάκας, ναυτία προκαλούμενη από χημιοθεραπείες ενώ μελετάται για την αποτελεσματικότητα της σε περιπτώσεις ευερέθιστου εντέρου, φλεγμονωδών παθήσεων εντέρου, κατάθλιψης, αγχώδους διαταραχής.
Αφήστε μια απάντηση