Σύμφωνα με την ομοιοπαθητική προσέγγιση κάθε άνθρωπος έχει μια συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία βάση της οποίας αναπτύσσει ένα ξεχωριστό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων,ένα φίλτρο δηλαδή, μέσα από το οποίο τείνει να διαστρεβλώνει την αληθινή φύση των πραγμάτων.
Ο κόσμος μας διαμορφώνεται από μέσα προς τα έξω και όχι το αντίθετο. Κατά πόσο όμως παραμένουμε ανεπηρέαστοι από τα εξωτερικά ερεθίσματα και κατά πόσο έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε κάποιες καταστάσεις αντί του να μας επιλέγει εκείνος;
Συχνά συμβαίνει να αντιδρούμε με συμπεριφορές δυσανάλογες σε ένταση από αυτήν που η περίσταση καλεί. Σαν να πυροδοτείται μέσα μας ένας αυτόματος μηχανισμός, ο οποίος ενεργοποιείται τόσο άμεσα ώστε δεν προλαβαίνουμε να τον επεξεργαστούμε μέσω του συνειδητού. Αναδύεται από το υποσυνείδητο, ορμητικός, πρωτόγονος θα έλεγε κανείς, που συχνά συμβαίνει να παρασύρει τα πάντα, παροδικά ευτυχώς. Μιλάμε λοιπόν για ένα σύστημα αυτόματου προγραμματισμού σκέψεων, πεποιθήσεων και κατ’ επέκταση συμπεριφορών, το οποίο έχει εγγραφεί στον καθένα μας.
Οι σκέψεις μας δημιουργούν εμπειρίες, αλλά και αντίστροφα, οι εμπειρίες δημιουργούν σκέψεις και αποτυπώνουν ένα κώδικα αξιών και πεποιθήσεων που μας ακολουθεί καθ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Κυρίαρχες είναι οι επιρροές κατά την παιδική ηλικία, όπου το παιδί νιώθοντας ευάλωτο, αντιλαμβάνεται τους γονείς του ως θεούς και δέχεται ό,τι εκείνοι λένε και κάνουν ως τη μόνη αλήθεια.. Πέρα όμως από τις πεποιθήσεις για τις οποίες μπορούμε να βρούμε το νήμα που τις συνδέει με το παρελθόν μας, υπάρχουν και μια σειρά πεποιθήσεων που μας έχουν εντυπωθεί από πιο μακρινές επιρροές.
Η γενετική μνήμη του DNA του κυττάρου πάει πίσω τουλάχιστον για επτά γενιές. Αυτό σημαίνει ότι αποθηκεύει πληροφορίες που προέρχονται από τις εμπειρίες προηγούμενων γενεών. Ως αποτέλεσμα, πολλά πράγματα που κάνουμε στη ζωή μας δεν ορίζονται από αυτά που εμείς πιστεύουμε, ή που οι γονείς μας πίστευαν, αλλά από αυτά που οι πρόγονοί μας συνήθιζαν να πιστεύουν.
Όσο τρομακτικό και αν φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση αυτό, μας ανοίγει νέες διαστάσεις αντίληψης και κατανόησης, πόσο μάλιστα αν προσθέσουμε σε αυτό ένα ακόμα επίπεδο, αυτό τον επιρροών από συστήματα πεποιθήσεων που ανήκουν στο λεγόμενο συλλογικό ασυνείδητο, στο οποίο έχουν αποθηκευτεί τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές σκεπτομορφές που έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπινες εμπειρίες χιλιάδων ετών.
Αυτές οι σκέψεις και οι ιδέες επηρεάζουν το υποσυνείδητο σύστημα πεποιθήσεων μας χωρίς καν να το υποπτευόμαστε.
Χωρίς αμφιβολία, το να ανασύρουμε όλο αυτό το πλήθος των πεποιθήσεων από το υποσυνείδητο φαντάζει δύσκολο έργο.Ίσως όμως να αποτελεί το μόνο, ή έστω έναν από τους δρόμους, προκειμένου να αρχίσουμε να γινόμαστε κύριοι του εαυτού μας και της ζωής μας.
Πηγή:
Theta healing, Vianna Stibal, Think Editions
Αφήστε μια απάντηση