«To υποσυνείδητο είναι το σώμα”, Eugene T. Gendlin
Το σώμα μας αποτελεί ένα ευφυές δημιούργημα. Κάθε σύμπτωμα που αναπτύσσει δεν είναι διόλου τυχαίο, καθώς μέσω αυτού προσπαθεί να δημιουργήσει μία γέφυρα επικοινωνίας με το συνειδητό νου, να φέρει στο φως απωθημένες πλευρές του Εαυτού.
Ένας πονοκέφαλος δεν είναι απλά άλλο ένα πρόβλημα στη ζωή μας, του οποίου η λύση είναι το παυσίπονο. Αντιθέτως, είναι ένα άνοιγμα προς τον ψυχισμό μας, μια μοναδική ευκαιρία για ενδοσκόπηση. Μπορεί να είναι ένα συναίσθημα που καταπιέσαμε, μια εσωτερική σύγκρουση που έμεινε ανεπίλυτη, μία θλίψη που δε βιώθηκε, μία επιλογή ζωής που δεν μας εκφράζει, μια διατροφή επιβλαβής για την υγείας μας, ή ακόμα το συσσωρευμένο άγχος της καθημερινότητας που δεν άφησε καθόλου χώρο στη χαρά.
Όσο αρνούμαστε να δώσουμε χώρο στο σύμπτωμα και καταφεύγουμε στην εύκολη λύση της καταστολής και της καταπίεσης του με χημικά μέσα, ή απλά το αγνοούμε, εκείνο θα εμφανίζεται ξανά και ξανά, στην ίδια μορφή, ή ακόμα, με την πάροδο του χρόνου θα εξελίσσεται σε μια βαρύτερο νόσο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το σύμπτωμα είναι το καλύτερο που μπορούσε να κάνει το σώμα προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβίωση όλου του οργανισμού, μια μικρή η μεγαλύτερη θυσία έτσι ώστε να διατηρηθεί η ύπαρξη.
Κάθε βήμα που κάνουμε στην κατεύθυνση του να αποκωδικοποιήσουμε το κρυμμένο μήνυμα που η σοφία του σώματος μας μεταφέρει, να διαλογιστούμε πάνω στα συμπτώματα και να τα θεωρήσουμε όχι ως εχθρό αλλά ως πολύτιμο σύμμαχό μας πια, αποτελεί μια τεράστια νίκη. Από τη μια η διαδικασία αυτή μπορεί να δράσει αυτοθεραπευτικά, εξαφανίζοντας το σύμπτωμα αυτό καθ’ αυτό και από την άλλη αποκαλύπτει κομμάτια των βαθύτερων συναισθημάτων μας, των αληθινών επιθυμιών μας. Και τι πιο αυτοθεραπευτικό από την συνειδητοποίηση επώδυνων συναισθημάτων, τα οποία μετουσιώνονται καθώς έρχονται στο φως της επίγνωσης και μας οδηγούν στο να ζήσουμε μια πιο πλήρη ζωή.
Παρακάτω παραθέτω μία πρακτική από την τεχνική ψυχοθεραπείας Focusing, την οποία μπορούμε να εφαρμόζουμε κάθε φορά που θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας προς τα μέσα, σε συνάρτηση είτε με κάποιο σωματικό σύμπτωμα είτε με μία συναισθηματική μας κατάσταση.
Βήμα 1: Δημιουργείστε χώρο
Πάρτε ένα λεπτό να χαλαρώσετε. Κλείστε τα μάτια, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και στρέψτε την προσοχή σας εσωτερικά, στο σώμα σας. Θέστε την ερώτηση: Ποιο είναι το κύριο θέμα για μένα αυτή τη στιγμή; Τι με απασχολεί; Αφήστε τις απαντήσεις να έρθουν αργά, καθώς μένετε αποστασιοποιημένος, σαν ένας εξωτερικός παρατηρητής
Βήμα 2: Εστιάστε σε ένα θέμα
Από όλα τα θέματα που εμφανίστηκαν επιλέξτε, αυθόρμητα, να εστιάσετε σε ένα, συνεχίζοντας να είστε αποστασιοποιημένοι από αυτό.
Βήμα 3: Εντοπίστε την αίσθηση
Υπάρχουν πολλά επιμέρους πράγματα που μπορείτε να σκεφτείτε για αυτό το θέμα αλλά πώς αισθάνεστε για το θέμα αυτό στο σύνολό του; Ποια είναι η ποιότητα αυτής της αίσθησης; Αφήστε μια λέξη, μία φράση ή μία εικόνα να αναδυθεί.
Βήμα 4: Ελέγξτε αν υπάρχει συντονισμός
Ελέγξτε αν η λέξη ή η εικόνα που αναδύθηκε συντονίζεται με την αίσθηση που νιώθετε. Χρησιμοποιείστε σαν οδηγό κάποιο σημάδι-αίσθηση που μπορεί να εμφανιστεί στο σώμα σας. Συνεχίστε μέχρι να βρείτε την πιο κατάλληλη λέξη, φράση ή εικόνα.
Βήμα 5: Ρωτήστε
Τι υπάρχει σε αυτό το θέμα που δημιουργεί αυτή την αίσθηση; (την οποία έχετε ονομάσει, ή εικονοποιήσει). Εστιάστε τη συγκέντρωσή σας στο σώμα σας και μη βιαστείτε για μια γρήγορη απάντηση, ρωτήστε ξανά.
Βήμα 6: Αποδεχτείτε
Αποδεχτείτε όποια απάντηση έρθει, μείνετε με αυτή μερικά λεπτά.
Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εναλλακτική Δράση
http://enallaktikidrasi.com/2017/07/ekkinontas-dynameis-autotherapeias
Αφήστε μια απάντηση