10 πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για τις κρίσεις πανικού
-
Μέχρι και το 4% του πληθυσμού παθαίνει σοβαρές και συχνές κρίσεις πανικού ενώ στις γυναίκες η πάθηση είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερη σε σύγκριση με τους άνδρες.
-
Το οικογενειακό ιστορικό παίζει σημαίνοντα ρόλο στην εκδήλωση άγχους. Υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες στις οποίες το άγχος είναι διάχυτο ή περιπτώσεις στις οποίες ο ένας γονέας είναι πολύ αγχώδης, οπότε το άγχος μεταφέρεται αυτούσιο στο παιδί, το οποίο στην πορεία γίνεται ένας αγχώδης ενήλικας, και πάει λέγοντας.
-
Σημαντική αιτία εμφάνισης κρίσεων πανικού είναι το συσσωρευμένο στρες.
-
Στρεσογόνα ή τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος, που δεν επεξεργαστήκαμε αποτελεσματικά, ή υπερβολική αυστηρότητα με τον εαυτό μας και τα υψηλά standards που έχουμε θέσει, μπορεί να πυροδοτήσουν μια κρίση πανικού.
-
Συχνά οι κρίσεις πανικού συνυπάρχουν με κατάθλιψη, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, δεν έχουμε επεξεργαστεί δυσφορικά συναισθήματα του παρελθόντος, δεν ερχόμαστε σε επαφή με τα πραγματικά συναισθήματα που μας δυσκολεύουν και κρίνουμε πολύ αυστηρά τον εαυτό μας.
-
Κρίσεις πανικού βιώνουν συχνά οι «δυνατοί» και δυναμικοί άνθρωποι. Είναι οι άνθρωποι που θέλουν να έχουν υπερβολικά τον έλεγχο στη ζωή τους, που δεν επιτρέπουν να βιώσουν και να επεξεργαστούν τα δυσάρεστα συναισθήματά τους και που συνήθως αποφεύγουν την εκδήλωση των ευάλωτων ή ευαίσθητων πλευρών τους, με αποτέλεσμα να σωματοποιούν τα ανέκφραστα συναισθήματα τους.
-
Τα άτομα επιρρεπή με αγχώδεις διαταραχές τείνουν να έχουν υπερδραστήρια αμυγδαλή – ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία συναισθηματικών αποκρίσεων όπως ο φόβος και το στρες – επιδεινώνοντας περαιτέρω την τάση τους να βιώσουν κρίσεις πανικού.
-
Συμπερασματικά, παράγοντες που ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο για κρίση πανικού ή διαταραχή πανικού είναι:
-Το οικογενειακό ιστορικό κρίσης πανικού ή διαταραχής πανικού
– Ένα στρεσογόνο συμβάν, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου
– Ένα τραυματικό συμβάν, όπως ένα σοβαρό ατύχημα ή η σεξουαλική κακοποίηση
– Μεγάλες αλλαγές, όπως ένα διαζύγιο ή η γέννηση ενός παιδιού
– Κάπνισμα ή υπέρμετρη πρόσληψη καφεΐνης
– Ιστορικό παιδικής κακοποίησης (σωματικής ή σεξουαλικής)
-
Ορισμένες τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον έλεγχο μίας κρίσης πανικού, ως πρώτες βοήθειες:
–Έλεγχος της αναπνοής: η τεχνική 4-7-8 , δηλαδή εισπνοή για 4 δευτερόλεπτα, κράτημα της αναπνοής για 7 δευτερόλεπτα, και εκπνοή αργά σε 8 δευτερόλεπτα.
–Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση: σταδιακά σφίγγετε για 5 δευτερόλεπτα τους μύες, και τους χαλαρώνετε, αρχίζοντας από το κάτω μέρος του σώματος (γάμπες) προς τα πάνω (κορμό)
–Οραματισμός, χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας: φέρτε στο μυαλό σας για 5 λεπτά, ένα μέρος (πραγματικό ή φανταστικό) στο οποίο έχετε νιώσει ασφάλεια.
-
Αντιμετωπίστε μακροπρόθεσμα τις κρίσεις πανικού. Η Ομοιοπαθητική θα σας βοηθήσει να μειωθούν, έως να ελαχιστοποιηθούν τα επεισόδια κρίσεων πανικού και η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να διαχειρίζεστε καλύτερα τα συναισθήματα σας και το stress, έτσι ώστε να μειώσετε την πιθανότητα επανεμφάνισης τους στο μέλλον.
–
–
Αφήστε μια απάντηση