Ομοιοπαθητική και φλεγμονώδεις νόσοι εντέρου
Τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος ολοένα και αυξάνονται στις μέρες μας. Δυσπεψίες, φουσκώματα, ερυγές, αποτελούν τις ήπιες εκδηλώσεις δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος ενώ σε βαρύτερες παθολογίες παρατηρούνται φλεγμονώδεις αλλοιώσεις μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού, ελκώδης κολίτιδα δηλαδή ή νόσος του Crohn.
Η αξία της σωστής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος είναι ανεκτίμητη καθώς μέσω αυτού γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών, η αποβολή των τοξικών, η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και η κατανομή της σε όλο το σώμα προκειμένου να καλυφθούν οι βιοχημικές λειτουργίες των κυττάρων. Επιπροσθέτως, στο γαστρεντερικό σωλήνα παράγεται το 80% των κυττάρων που συστήνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε δυσλειτουργία του πεπτικού έχει ως άμεση συνέπεια ένα πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο Α. είναι 21 ετών. Εχει διαγνωστεί εδώ και 8 μήνες με νόσο του Crohn.
Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του στο στρατό, όπου είχε όπως λέει ο ίδιος πολύ άγχος, να είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του, να μην αργεί κ.τ.λ, και ήταν μάλιστα πολύ έντονα. Εμετοί και διάρροιες τον οδήγησαν στο να χάσει 25 ολόκληρα κιλά μέσα σε 2.5 μήνες.
Η διάγνωση άργησε να τεθεί με αποτέλεσμα να μην ξεκινήσει άμεσα αγωγή με κορτικοστεροεδή. Όταν έρχεται σε εμένα είναι ήδη υπό την αγωγή , όμως οι κενώσεις του δεν έχουν ρυθμιστεί τελείως, είναι μεν λιγότερες αλλά διαρροϊκές. Πέρα από αυτό, αξίζει να τονιστεί, ότι τα κορτικοστεροειδή δημιουργούν σχετική ύφεση της νόσου αλλά δεν μπορούν να επιφέρουν την ίαση.
Προχωρώντας περισσότερο στη σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Α., αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι σύμφωνα με εκείνον, δεν προσβάλλεται, δεν στενοχωριέται. Επίσης δεν τσακώνεται σχεδόν ποτέ,δε θυμάται πότε ήταν η τελευταία φορά που τσακώθηκε αλλά και εάν τσακωθεί δεν τον νοιάζει καθόλου. Από την άλλη, λέει ότι στενοχωριέται όταν βλέπει κάποιον να μην έχει χρήματα ή να έχει μια σοβαρή ασθένεια.Οι γονείς του αναφέρουν ότι είναι ντροπαλό παιδί, ήσυχο και φιλότιμο.
Από τη μελέτη του ιστορικού προέκυψε το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο το οποίο δόθηκε στον Α. σε μία εφάπαξ δόση. Από τις πρώτες μέρες της θεραπείας ο Α. παρατήρησε ότι οι κενώσεις του επανέκτησαν τη φυσιολογική τους σύσταση και ότι σταμάτησαν οι κοιλιακοί ήχοι που είχε πολύ συχνά.
Η ομοιοπαθητική με έναν ομοιοπαθητικό στην Αθήνα είναι ενεργειακή θεραπεία, το οποίο σημαίνει ότι η αποκατάσταση της βαθύτερης ισορροπίας του οργανισμού έχει άμεσο αντίκτυπο και σε σωματικό επίπεδο. Δε πρέπει να παραβλέψουμε όμως στο σημείο αυτό, ότι ένας οργανισμός σαν αυτόν του Α. ο οποίος επί τόσο διάστημα συντηρούσε έλκη στο έντερο, χρειάζεται ενίσχυση και σε καθαρά βιοχημικό επίπεδο. Ναι μεν ο μηχανισμός της φλεγμονής μπορεί να διακόπηκε με τη θεραπεία, όμως οι απώλειες σε κυτταρικό επίπεδο πρέπει να αναπληρωθούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις όπου τα έλκη βρίσκονται στην περιοχή του ειλεού, προκύπτει δυσαπορρόφηση της βιταμίνης B12, καθώς αυτό είναι ακριβώς το σημείο του εντέρου από το οποίο απορροφάται. Έτσι και στην περίπτωση του Α. η B12 ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οπότε χορηγήθηκε συμπλήρωμα της βιταμίνης.
Η βιταμίνη B12 είναι πολύ σημαντική τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος όσο και για διαδικασία της αιμοποίησης. Επίσης , η τιμή της ολικής χοληστερόλης του ήταν πολύ χαμηλή, λόγω του ότι οι συνεχείς διάρροιες εμποδίζουν την απορρόφηση της από τον οργανισμό. Έτσι, προτάθηκε προσθήκη στη διατροφή ουσιών με καλά λιπαρά, όπως οργανικό βούτυρο, ζωμούς κρεάτων, αυγά, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς.
Η χοληστερόλη αποτελεί δομικό στοιχείο των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητη για την παραγωγή πολλών ορμονών και της βιταμίνης D. Επίσης χορηγήθηκαν προβιοτικά, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η χλωρίδα του εντέρου.
Εδώ και ενάμιση χρόνο, ο Α. ακολουθώντας τις παραπάνω συστάσεις, βρίσκεται σε πολύ κατάσταση υγείας, χωρίς ενοχλήσεις από το πεπτικό. Επιβεβαιωτικά της βελτίωσης αποτελούν οι τιμές των δεικτών φλεγμονής από τις εξετάσεις αίματος και η εικόνα των κολονοσκοπήσεων.
Ο συνδυασμός της ομοιοπαθητικής με τις κατάλληλες διατροφικές συστάσεις και τα αντίστοιχα συμπληρώματα αποτελεί ολιστική πράγματι προσέγγιση θεραπείας στις περιπτώσεις των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου.